Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bölön - Belin (Románia)

2010.03.10

KépBölön, Díszkertben (Románia)
Térkép
Szobrász: Sebestyén Benedek
Felállítva: 2005.

 

 

Kép  Bölön falu elöljárósága az unitárius templomdomb lábánál levő Erzsébet-parkot Darányi Ignác rendelete után létesítette, melyet egyszerűen Díszkertnek neveznek a bölöniek. A park gesztenyéit Kis­györgy Tamás bölöni unitárius tanító, iskolaigazgató ültette.
1942-ből maradt fenn az a jegyzőkönyv, amely Pesterzsébet és Bölön akkoron megkötött testvértelepülési kapcsolatának hivatalos bizonyítéka. A Pesterzsébeten lakó Sebestyén Benedek szobrászművész, nyugalmazott református lelkipásztor Erzsébet királynét ábrázoló bronz mellszobrát kapta ajándékba a faluközösség a Kárpát-medencében Élő Magyarokért Kiemelten Közhasznú Alapítvány, a Duna Televízió és a Pro Concordatia Populorum Lovagrend jóvoltából. A királynéról elnevezett parkba került a szobor.

 
Az avatóra 2005. május 29-én kerül sor. Az ünnepség istentisztelettel  Kép  kezdődött az unitárius vártemplomban. Jelen volt Földes István, az említett alapítvány elnöke, az alapítvány népes testülete, Bogár Ferenc, a bukaresti magyar követség tanácsosa, Demeter János és Vajda Lajos, a Kovászna megyei tanács elnöke és alelnöke, Albert Álmos, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Márton Árpád és Antal Árpád képviselők, Puskás Bálint szenátor, Pesterzsébet és Tápió­szent­már­ton képviselete. A jelenlevőket t. Kozma Albert helybeli lelkész köszöntötte. Nt. Pap Mária, a Háromszék-Felsőfe­héri Unitárius Egyházkör esperese szószéki beszédében Pál apostol tanítása alapján (Pál.Kor.2.lev.4:18) a látható világ háttere mögötti láthatatlan világot kereste, s a leleplezésre kerülő szobor mögött az egykori, de ma láthatatlan bölöni lelkiséget akarta láthatóvá tenni.
A mellszobor leleplezése alkalmával beszédet mondott Albert Álmos, aki Erzsébet királyné erényeit ecsetelte. Jánó Mihály művészettörténész, a Kovászna Megyei Művelődési Felügyelőség főfelügyelője merész párhuzamot vont Sziszi és a falu jeles szülötte, Bölöni Farkas Sándor között: mindketten a magányosság emberei lettek, nemzet- és magyarságszeretetük nyilvánvaló volt. Majoros Máté olvasta fel a szobor alkotójának a bölöniekhez küldött levelét. Dr. Keserű Józsefné Pesterzsébet testvérkerület önkormányzatának üdvözletét tolmácsolta.
Az ünnepség jelentős mozzanataként Sikó Imre, a község polgármestere Bölön díszpolgári oklevelét adta át Albert Álmosnak és Vajda Lajosnak hálából és elismeréssel azért az anyagi, szellemi és erkölcsi segítségért, amit a szülőfalu és a származási hely iránt lelkes lokálpatriótákként tanúsítottak. Földes István átnyújtotta a lovagrend zászlaját és ajándékát, a budapesti Rákóczi Szövetség pedig azt az egymillió forint adományt, amit az unitárius templom folyamatban levő javítására szánt.
Először hangzott fel e templomban Bánk áriája Szilágyi Zsolt előadásában. Az ő vezénylete alatt lépett fel a sepsiszentgyörgyi Vox Humana kamarakórus. Ünnephez illő műsorral jelentkezett a helybeli unitárius és református vegyes kórus is. Vezényelt Nagy Dénes ny. tanító és Fancsal Zsolt Gerő helybeli református lelkipásztor.
A záróbeszédet a község polgármestere mondta. A szoboravató ünnepség közebéddel végződött.
Forrás:
http://www.szekelyhirmondo.ro/article.php/Mi-a-h%EDr/1573/
http://www.mtv.hu/modernkepmesek/cikk.php?id=41302&offset=1
http://erdely.ma/multidezo.php?id=10696&cim=erzsebet_szobor_bolonben_az_osszefogas_es_a_szeretet_szimboluma&autoid=16862&year=2005&month=5&day=30&what=archivum
http://www.geocities.com/gobevilag/harch0505.htm#hir053003
 

A mappában található képek előnézete Bölön - Belin - Románia