Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A legszebb szobor, szerintem...

2010.07.29

Kedves Látogató!

A királyné emlékhelyei, szobrai között biztos van egy Ön számára is kedves, kedvenc.

Kérem, hogy írja le nekünk, írjátok le nekünk, melyik szobor tetszik Önnek (Nektek) a legjobban, és azt is, hogy miért?

Remélem, így még közelebb kerül egy-egy Erzsébet királyné ábrázolás a szívünkhöz.

Kezdem én...Kép

Az én legkedvesebb Erzsébet szobrom a nyirádi. Nem azért, mert első volt a sok-sok   emlékhely közül országunkban, hanem mert Erzsébet királyné személyével való ismerkedésemet ennek a szobornak köszönhetem. Általános iskolásként egy honismereti táborba készültem, és a pályamunkám a nyirádi szobor bemutatása volt. Sok utánajárás, érdeklődés segített megismerni a szobor történetét. Felnőtt fejjel a nyirádi "Erzsébet királyné" Általános iskola tanáraként meg is írtam a szoborállítás körülményeit, felidézve a nyirádiak nagy tettét, az összefogást, kitartást, mellyel bizonyították, hogy egy kis közösség is tud nagyot véghez vinni. A szobor maga is nagyon szép, arányos posztamensen áll, és gesztenyefák árnyékában fenségesen figyel 111 éve, várja látogatóit a nyirádi Erzsébet ligetben. (Farkas Gabi)

Várom a személyes "szobortörténeteket"!

A legszebb szoborok Maya40 szerint:

Zala György budapesti szobra a Döbrentei téren  

 A genfi Erzsébet szobor 

Szmel kedvencei képeken:

A szegedi szobor a Stefánia sétányon 

 

A genfi Erzsébet szobor 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

orszagzaszlo@index.hu

(Nagy Zsolt, 2013.03.05 11:02)

Szerintem pedig a budapesti Királyi Palota Corvin könyvtárának a szobra. Fehér márványból van. Hasonlít, ha nem ugyanaz? a kaposvári megyeházára kerül! Erzsébet királyné szobrához!
Viszont az elpusztított budavári palota fotóján még látható az eredeti talapzat! A neten nem találtam képet róla!
Azért a legkedvesebb, mivel én találtam rá.

Re: orszagzaszlo@index.hu

(Farkas Gabi, 2013.03.05 22:29)

Mikor kerül a kaposvári megyeházára?

Kaposvár

(Steinerné Hófer Erzsébet, 2012.10.03 10:40)

Tavasszal mikor Tapolcára terveztem kirándulást és a szobrok terén is nézelődtem, találtam rá a nyirádi, Erzsébet királyné szoborra. Örömöm határtalan volt, azóta már kétszer láttam, pedig nincs közel Kaposvárhoz. Szerintem is ez a legszebb Erzsébet szobor, anyaga az általam oly szeretett vas, ami külön értéket ad a szobornak, mert ebből a rideg hideg anyagból, amit a művészvilágban szeretnek lenézni, a művész tehetségének köszönhetően, olyan szeretetet sugárzik e nagyszerű asszonynak a mosolyából, ami átjárja az embert ottjártakor.

kordasszmel@freemail.hu

(szmel, 2010.05.14 19:55)

Szia Gabika!

Számomra a szegedi szobor a legszebb. Fenséges, mint egy királyné, egyszerre kislány és nő is.
Külföldi szobrok közül a genfi a kedvencem.
szmelanyu

Kedvenc Erzsébet szobrom

(maya40, 2010.05.05 13:13)

Most persze azt kellene írnom, hogy a szülővárosomban lévő, de az sajnos megközelíthetetlen - a városi kórház épületében van - így nem tudom, pontosan milyen.
Személyes magyarországi kedvencem a Zala György által alkotott nagy szobor, mert egyszerre csodaszép, és fenséges, rengeteg finom részlettel - pl. a bagoly a trón mellett, mintha Zala a bölcs és "független nő" Pallasz Athénéhoz akarná hasonlítani a királynét - és mert volt bátorsága szakítani az unalomig ismételt díszmagyaros ábrázolásokkal.
A külföldi szobrai közül a genfi emlékmű a lelkemhez legközelebb került alkotás.
első ránézésre ijesztően csúfnak találtam, de ahogy egyre több képet találtam róla, úgy lett egyre szebb a szememben. Nem tartozik a hagyományosan idealizált ábrázolások közé, tökéletes ellentéte a Zala szobornak, minden szabályt felrúg, talán ezért is lett a szememben Erzsébet kötöttségektől irtózó szabad lelkének legszebb emlékműve.